Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Πόσοι άνεργοι χωράνε στο Φεστιβάλ Αθηνών;
Πόσοι άνεργοι χωράνε στο Φεστιβάλ Αθηνών; Όταν οι χρυσαυγίτες βρίσκονταν σε εκλογικά ποσοστά του μηδέν κόμμα κάτι και η σιχαμερή παρουσία τους στο δρόμο γινόταν αντικείμενο οργανωμένης αντεπίθεσης μόνο από κάτι απειροελάχιστους «άπλυτους», αναρχικούς και αριστεριστές, μεσουρανούσε στον πολιτικό βίο ο προπάτορας του σύγχρονου εθνικού φασισμού, ο αυτοδημιούργητος, ο πολυτεχνίτης, ο μποντιμπιλντεράς, ο δημοσιογράφος, ο τηλεμαϊντανός, ο μέγιστος πολιτικός άνδρας του 21ου αιώνα Γιώργος Καρατζαφέρης.


Στις θαυμάσιες τηλεοπτικές εκπομπές του, εκεί που καλούσε σε συστράτευση όλους τους ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας (από τον μετριοπαθή κεντροδεξιό μέχρι τον «ακτιβιστή» εθνικιστή) εισήγαγε μεταξύ άλλων και τη ριζοσπαστική ιδέα της ποσόστωσης για τους μετανάστες. Μα πόσους από τους κατατρεγμένους της γης χωράει πια αυτή η μικρή χώρα, ρητόρευε με μειλίχιο ύφος μέσα στις οθόνες μας. Η ιδέα του ακουγόταν πολύ «ορθολογική» αλλά κανείς δεν τον άκουγε τότε. Ήρθε μετά από λίγα χρόνια ο Ξένιος Δίας για να «σκουπίσει» λίγες χιλιάδες μετανάστες και να τους στοιβάξει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήρθε η Frontex και το Λιμενικό για να σπρώχνουν τις βάρκες τους μακριά από τα θαλάσσια σύνορά μας (να πνιγούν μακριά μας, να μην το έχουμε και βάρος στη συνείδησή μας), ήρθε με τη σειρά της κι η Χρυσή μας η Αυγή να σκοτώσει μερικούς, να μαχαιρώσει περισσότερους και γενικώς «να τους κάνει το βίο αβίωτο» στη φιλόξενη χώρα μας, όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς (κρυφά και φανερά) στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά χτες που δεν κατάφερα να πάω στον Ερωτόκριτο που ανέβασαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών οι Χαΐνηδες, ο Ψαραντώνης και η ομάδα Κι όμΩς κινείται.

Τα εισιτήρια για τους ανέργους είχαν εξαντληθεί, λέει, μέρες τώρα. Προσωπικά πήγα να βγάλω εισιτήριο την τελευταία στιγμή αλλά υπήρξαν φίλοι, άνεργοι κι αυτοί (και με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, παρακαλώ) που το είχαν προσπαθήσει από την περασμένη βδομάδα. Αλλά για μια στιγμή! Τι θα πει «εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια ανεργίας, βγάλτε αν θέλετε κανονικό»; Εφόσον το θέατρο δεν έχει γεμίσει, εφόσον δεν έχουν κοπεί όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια, γιατί να πεις σε έναν άνεργο ότι δεν μπορεί να μπει στο θέατρο με αυτή την ιδιότητα, μπορεί όμως αν δηλώσει «κανονικός», δηλαδή μη άνεργος, καταβάλλοντας το τριπλάσιο αντίτιμο; Μιλάμε για τον φασισμό της καθημερινότητας ή κάνω λάθος;

Δηλαδή πόσους άνεργους χωράει το Φεστιβάλ Αθηνών; Πόσους από εμάς τους παρίες του κοινωνικού συνόλου, τους απόβλητους από τη διαδικασία παραγωγής εθνικού πλούτου αντέχει το σαπιοκάραβο της αναπτυσσόμενης Ελλάδας του Σαμαρά;

Ποσόστωση και στους ανέργους λοιπόν! Έτσι, για να ξεβρωμίσει ο τόπος.

Κωστής Μαργιόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: