Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ο Θανάσης Μωραΐτης στα Μουσικά Προάστια!

Από σήμερα μπαίνει στην παρέα των "Προαστίων" ο διαπρεπής συνθέτης, ερμηνευτής και ερευνητής Θανάσης Μωραΐτης. Γενναιόδωρα, συμφώνησε ο ίδιος να μοιραστεί μαζί μας το τεράστιο άρχείο κειμένων του, και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό. Άξονας των κειμένων που θα αναδημοσιεύονται τακτικά εδώ είναι τόσο το δικό του συνθετικό και ερμηνευτικό έργο, όσο και οι έρευνές του στη μουσική λαογραφία που έχει εκπονήσει ως "ψυχή" - μαζί με τον Μάρκο Δραγούμη - του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ. Προσδεθείτε, λοιπόν, για ένα συναρπαστικό ταξίδι με ενδιάμεσες στάσεις το πολυδιάστατο δισκογραφικό έργο του Μωραΐτη και τις πρωτοπόρες ερευνητικές του αναζητήσεις! ηρ.οικ.





Ο Θανάσης Μωραΐτης γεννήθηκε στα Βάγια (Καζνέσι), χωριό κοντά στη Θήβα.

Σπούδασε:
Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, φωνητική και ορθοφωνία με την Πόπη Πετριόλη-Φωτοπούλου, βυζαντινή μουσική με τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη της Μητρόπολης Αθηνών Σπύρο Περιστέρη. Έψαλλε δε, κοντά του, από το 1983 έως το 1993, ως μέλος της χορωδίας της Μητρόπολης Αθηνών. Αυτοδίδακτος στην ευρωπαϊκή μουσική.

Aπό το 1992 συνεργάζεται με τον Μάρκο Δραγούμη στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ (ΜΛΑ) του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, σε μουσικολογικά θέματα που έχουν σχέση με τη δημοτική και βυζαντινή μουσική. Μαζί με τον Μάρκο Δραγούμη έχει επιμεληθεί την έκδοση CD’s με αυθεντικές ηχογραφήσεις του 1930 από το αρχειακό υλικό του ΜΛΑ.

Δισκογραφία (ως τραγουδιστής):
Από το 1984 έως το 1989 συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, συμμετέχοντας στις συναυλίες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στις δισκογραφικές εργασίες του: Διόνυσος (μουσική και στίχοι Μίκη Θεοδωράκη, πρώτη παραγωγή του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι, ΕΜΙ 1985· επανέκδοση σε CD από τη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ 1995 & 2007), Mikis Theodorakis all time greatest hits – 77 songs performed in his world tour 1986-87 (CBS 1986), Τα πρόσωπα του ήλιου (ποίηση Διονύση Καρατζά, Ιουλιανός-CBS 1987), Μνήμη της πέτρας (στίχοι Μιχάλη Μπουρμπούλη, Ιουλιανός-CBS 1987), 30 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης (WEA 1989).

Το 1988 συνεργάστηκε για την ηχογράφηση του δίσκου Lieder (με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη) με τη Γερμανίδα τραγουδίστρια-ηθοποιό Gisela May (Ariola-BMG· επανέκδοση σε CD και πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα το 2003 από την Protasis).

Την ίδια χρονιά ηχογράφησε τον πρώτο διπλό δίσκο με ανέκδοτα Αρβανίτικα τραγούδια (Ιουλιανός-CBS 1988· επανέκδοση σε CD από την FM Records 1995 και 2002), με τη συνεργασία του Δημήτρη Λέκκα.

Το 1996 κυκλοφόρησε το διπλό CD στο οποίο τραγουδάει 26 ανέκδοτα λαϊκά τραγούδια του Δημήτρη Ατραΐδη, ενορχήστρωση: Γιάννης Ιωάννου (ΛΥΡΑ).

Συμμετέχει στο διπλό CD που εξέδωσε η Δόμνα Σαμίου με τίτλο Τα πασχαλιάτικα (1998).

Το 1999 κυκλοφόρησε το δεύτερο CD με ανέκδοτα αρβανίτικα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα με τίτλο Τριαντάφυλλο του βράχου, με τη συνεργασία των Δημήτρη Λέκκα και Νίκου Γράψα (MBI-HRONOS· επανέκδοση ΛΥΡΑ 2009).

Το 1997 δημιούργησε το μικρό μουσικό σύνολο Μπουκουράνα, ένα κουιντέτο κλασικών οργάνων με το οποίο παρουσίασε έργα έντεχνης ελληνικής μουσικής σε όλη την Ελλάδα. Πρώτη δισκογραφική έκδοση με αυτό το σύνολο το CD που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2001 με τίτλο Μέσα απ’ των άστρων τα κλαδιά, όπου τραγουδάει έργα και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με μουσική επεξεργασία του Δημήτρη Λέκκα (FM Records). Τον Μάρτιο του 2002 κυκλοφόρησε το 2ο CD με έργα και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με μουσική επεξεργασία του Δημήτρη Λέκκα με τίτλο Φεγγάρια μου παλιά, καινούργια μου πουλιά (FM Records).

Το 2002 επιμελήθηκε την παραγωγή του CD Καταμεσιός στη θάλασσα-Τραγούδια της Σαμοθράκης στο οποίο συμμετέχει τραγουδώντας ανέκδοτες καταγραφές του Νικολάου Φαρδύ και του Μάρκου Δραγούμη μαζί με τους Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Κατερίνα Παπαδοπούλου (Επιμέλεια ορχήστρας: Σωκράτης Σινόπουλος, Λέσχη του Δίσκου 2002).

Τον Απρίλιο 2003 κυκλοφόρησε το CD Οίμοι, φως του κόσμου στο οποίο ψάλλει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας μαζί με τον πρωτοψάλτη Σπύρο Παυλάκη και την ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου (Protasis).

Συνθέσεις:
Έργα συμφωνικής μουσικής (σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Κωνσταντίνου Καβάφη), χορωδιακά, ορχηστρικά, μία Θεία Λειτουργία (Missa Graeca), ένα Requiem, κουαρτέτα, έργα για παραδοσιακά όργανα, ένα κοντσέρτο για κιθάρα, σουίτες και σκίτσα για σόλο κιθάρα, σκίτσα για Άρπα, νανουρίσματα, τραγούδια κ.ά.

Δισκογραφία (ως συνθέτης):
1) Νάνι τ’ άνθι των ανθώ Ωδή στην Μητέρα, 17 νανουρίσματα (σε δικούς του στίχους) με ερμηνευτές τους: Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρία Δημητριάδη και Λυδία Κονιόρδου. Μουσικό λεύκωμα με λογοτεχνικά και εικαστικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών (Ίνδικτος, Οκτώβριος 2005· επανέκδοση του CD με τίτλο Νάνι, γέλιο μου και φως μου, άσπρο γιασεμί του κόσμου, ΛΥΡΑ 2009).
2) Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης (2πλό CD με 6 έργα), με τη συνεργασία της Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε 2 έργα) υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Σολίστ: Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο / Δημήτρης Κοτρωνάκης, κιθάρα / Βαγγέλης Χριστόπουλος, όμποε / Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο / Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο / Ουρανία Λαμπροπούλου, σαντούρι / Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι (EMI Classics 2010).

Εκδόσεις (ως ερευνητής):
Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών της Ελλάδας. Βιβλίο, που συνοδεύεται από CD, όπου καταγράφονται σε νότες 152 τραγούδια με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις. Θεωρητικά προλεγόμενα – μουσικολογική ανάλυση: Δημήτρης Λέκκας (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 2002).


http://www.thanassismoraitis.gr

1 σχόλιο:

ένας στρατολάτης είπε...

Μπράβο!
Με τα πολιτικά γεγονότα χάσαμε όλα τ'άλλα.
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.