Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η μοναδική κυρία Γιώτα Νέγκα




Παρασκευή βράδυ στο Acro της Ιεράς Οδού, μετά από ευγενική πρόσκληση του "Μετρονόμου" και του πάντα αεικίνητου εκδότη του. Η όρεξη για χορό και τραγούδι ελάχιστη - αλλά είπαμε: δεν κατάφεραν και δεν θα καταφέρουν να μας κλέψουν τη μουσική. Το σχήμα δικαιολογημένα γεννά υψηλές προσδοκίες: Ελένη Βιτάλη, Τάκης Σούκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Ασλανίδου, και last but not least, η Γιώτα Νέγκα.

Δύο λόγια, μόνο, για την τελευταία: κλέβει την παράσταση. Οι κινήσεις της, το καθόλου στημένο στήσιμό της, και φυσικά η φωνή και οι ερμηνείες της είναι αυτά που μου κόλλησαν στο μυαλό από μία σε γενικές γραμμές αξιόλογη μουσική παράσταση. Λαϊκή τραγουδίστρια με τα όλα της, χωρίς πολύ μπλα-μπλα, χωρίς να καλοπιάνει και χωρίς να χαϊδεύει κανέναν. Παρόλο που η φωνή της βρίσκεται σε διάσταση με έναν χώρο υπερβολικά μεγάλης κλίμακας, όπως το Acro, τo μοναδικό δείγμα τρυφερότητας και παραπόνου που αυτή η φωνή περικλείει καταφέρνει και εκφράζεται, και διαχέεται στο χώρο.

Αν είχε εμφανιστεί 20-30 χρόνια πριν (ξέρετε, τότε που γράφονταν ακόμη τραγούδια), σήμερα όχι μόνο θα μιλούσαμε αλλά και θα παραμιλούσαμε για πάρτη της. Αλλά και σήμερα, με μόλις τρεις προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό της και κάμποσες συμμετοχές, η Γιώτα Νέγκα είναι μία από τις εκλεκτές γυναικείες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, κι ας μην έχει τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση ούτε τα πολλά, ούτε τα πολύ μεγάλα τραγούδια. Διόρθωση: έχει τραγουδήσει η Νέγκα μεγάλα τραγούδια, σαν την "Αλήθεια" του Κορακάκη και τα "Μάτια κλειστά" του Καλαντζόπουλου, αλλά σε συχνότητα και ποσότητα σαφώς μικρότερη του μεγέθους της φωνής της. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συναυλίες, και τα λαϊκά πάλκα, και η τηλεόραση, και μπορούμε να την απολαμβάνουμε σε επανεκτελέσεις λαϊκών επιτυχιών του παρελθόντος. Ένα είναι σίγουρο: τα καλύτερα είναι μπροστά για την κυρία Γιώτα Νέγκα. Της τα χρωστάνε, και μας τα χρωστά. Α, και να μην ξεχάσω. Αν βρείτε το χρόνο και τη διάθεση, περάστε μια βόλτα από την Ιερά Οδό, και ακούστε την να τα σπάει στη ζωντανή εκδοχή του "Θερμοσίφωνα". Άλλο ένα από τα μεγάλα τραγούδια που λέγαμε.

ηρ.οικ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
Η Γιώτα Νέγκα είναι άτομο σπάνιου ήθους, με πολύ χαμηλό προφίλ και εξαιρετική τραγουδίστρια
Όσο για τα "Μάτια κλειστά", μιλάμε για ένα εκπληκτικό κομμάτι, όπου η ερμηνεία της είναι συ-γκλο-νι-στι-κή!!!

Χαίρομαι τόσο που επισημάνατε την παρουσία της μέσα στο ασαφές μουσικό στερέωμα των καιρών μας.
Άλλωστε, το καλό να λέγεται...

κ.κ.

Μουσικά Προάστια είπε...

Η επισήμανση της παρουσίας της είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας, ακριβώς λόγω της ασάφειας των καιρών.