Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο Γιώργος Μεράντζας και ο Σάκης Μπουλάς δεν είναι "κ.ά."


Σας έχει τύχει ποτέ να χάσετε τη στάση από τα νεύρα σας; Μου συνέβη σήμερα στο μετρό, και αντί για τον Ευαγγελισμό βρέθηκα αισίως στους Αμπελόκηπους... Δεν αστειεύομαι! Ο λόγος; Το εξώφυλλο του cd Τα πολιτικά τραγούδια, μια συλλογή τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου που προσφέρει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα. Και εξηγούμαι...

Κάτω αριστερά, στα ονόματα των ερμηνευτών αναγράφονται τα εξής: "Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Ζουγανέλης κ.ά." Ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση αυτό το "κ.ά.". "Ποιούς εννοεί ο ποιητής;" αναρωτήθηκα. Μήπως κάποιες παντελώς άγνωστες, δεύτερες φωνές; Ανοίγοντας το εσώφυλλο, έπαθα σοκ: Το "και άλλοι" συμπεριλαμβάνει τον Γιώργο Μεράντζα, σε τρία τραγούδια παρακαλώ! Ναι, ο Μεράντζας της "Δίκοπης Ζωής", της "Κιβωτού" και του "Δεν πηγαίνεις δεν γυρίζεις" είναι απλά ένας "άλλος" για τους φωστήρες των Νέων και της Lyra. Και ενώ αναγράφονται (ορθά) στο εξώφυλλο η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης που τραγουδούν μισό τραγούδι ο καθένας, δεν αναγράφεται ο Μεράντζας, εκ των βασικών φορέων της μυθολογίας του Μικρούτσικου. Και καλά οι δημοσιογράφοι και οι μουσικο-έμποροι, ας πούμε ότι αυτοί είναι νέα παιδιά, δεν ξέρουν τι σημαίνει Μεράντζας και δεν έχουν χρόνο να ψάξουν για να μάθουν. Ο Μικρούτσικος πώς επέτρεψε μία τέτοια απρέπεια;

Πληροφοριακά, ενημερώνω ότι στους "κ.ά." συμπεριλαμβάνεται επίσης ο συγκλονιστικός Σάκης Μπουλάς στον "Ντικ" και ο Γιώργος Μιχαηλίδης στα "Επινίκια" της μαγικής Φουέντε Οβεχούνα. Ευτυχώς για την εφημερίδα, έχει άλλη μια εβδομάδα καιρό για να διορθώσει αυτή την προσβολή προς τους καλλιτέχνες. Ναι, με άλλα λόγια περιμένω από την εφημερίδα να κυκλοφορήσει ξανά αναθεωρημένο εξώφυλλο το επόμενο Σάββατο, μαζί με το δεύτερο cd της προσφοράς. "Εδώ ο κόσμος καίγεται..." θα πείτε. Δεν είν' έτσι. Γιατί τα ονόματα, τα εξώφυλλα και οι επιγραφές γράφουν την ιστορία που θα διαβάζουν οι επόμενοι, και δεν επιτρέπεται ημιμαθείς και άσχετοι να βάζουν χέρι στη ζωντανή ιστορία του πολιτικού τραγουδιού που ενσαρκώνει ο Γιώργος Μεράντζας.
ηρ.οικ.

4 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Για τους εμπόρους πάντα κάποιος σαν το Γιώργο Μεράντζα θα είναι κ.α.
Κι εμένα δε μου καίγεται καρφί.Έτσι κι αλλιώς οι πλειοψηφίες ότι δεν φτάνουν να τ'αγγίξουν κάνουν πως δεν το βλέπουν.

Ελένη Μπέη είπε...

"Ναι, με άλλα λόγια περιμένω από την εφημερίδα να κυκλοφορήσει ξανά αναθεωρημένο εξώφυλλο το επόμενο Σάββατο, μαζί με το δεύτερο cd της προσφοράς. "Εδώ ο κόσμος καίγεται..." θα πείτε. Δεν είν' έτσι. Γιατί τα ονόματα, τα εξώφυλλα και οι επιγραφές γράφουν την ιστορία που θα διαβάζουν οι επόμενοι, και δεν επιτρέπεται ημιμαθείς και άσχετοι να βάζουν χέρι στη ζωντανή ιστορία του πολιτικού τραγουδιού που ενσαρκώνει ο Γιώργος Μεράντζας".

Ακριβώς έτσι.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ευαίσθητος είσαι τελευταία και σε συμβουλεύω να ηρεμήσεις. Δεν είναι ηλικίες για εντάσεις...:)

Υ.Γ. Ο Μπουλάς είναι κ.ά. Και πολύ άλλα...

Σπύρος

Μουσικά Προάστια είπε...

Ένας στρατολάτης:
Η τελευταία σου πρόταση σηκώνει τόση συζήτηση... Μερικές φορές, πάντως, τυχερές περιστάσεις έρχονται ώστε η πραγματικότητα να είναι αναπόφευκτα ορατή για τα μάτια της κάθε πλειοψηφίας, ώστε αυτή να μην μπορεί να προσποιηθεί πλέον τίποτε.

Νερένια:
Καλησπέρα!


Σπύρος:
Κουμπάρε, λειτουργώ σε απόλυτη ηρεμία! Πάντως, ο Σάκης Μπουλάς έχει γράψει τη δική του ιδιόμορφη ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Ένας άνθρωπος που βρέθηκε πλάι στον Άσιμο, που εισήγαγε την ιδέα του μουσικού θεάτρου στο Αχ Μαρία με Ζουγανέλη και Παπακωνσταντίνου, που τραγούδησε Θάνο Μικρούτσικο, Διονύση Σαββόπουλο και Μιχάλη Γρηγορίου δεν είναι κ.ά., ό,τι και αν έκανε μετά στην tv (δεν τον έχω δει ποτέ, άρα δεν μπορώ και να κρίνω τις υποκριτικές του ικανότητες).