Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Για το "Φαγιούμ" των Δημήτρη Λέντζου και Νεοκλή Νεοφυτίδη





ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΝΤΖΟΣ
ΦΑΓΙΟΥΜ
ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο συνθέτης του νέου δίσκου «Φαγιούμ», ευχαριστεί τον Χρήστο Λεοντή στο σημείωμά του και του αφιερώνει και ένα τραγούδι. Μόνιμος συνεργάτης και πιανίστας του Λεοντή, συναντά εδώ έναν άλλον συνεργάτη του γνωστού συνθέτη, τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο. Αποτέλεσμα αυτής της ευτυχούς συνάντησης είναι δώδεκα τραγούδια με λόγο ύπαρξης και συνεπή αισθητική βάση.


Ο Νεοφυτίδης, συνθέτης και μουσικός με εντυπωσιακές σπουδές, δημιουργεί μια πολύπτυχη αλλά ενιαία μουσική ατμόσφαιρα, η οποία κινείται από τις παρυφές του τραγουδιού του μεσοπολέμου και την παράδοση, μέχρι την κινηματογραφική μουσική και – κυρίως - το έντεχνο-λαϊκό τραγούδι. Ο Λέντζος ξαναπιάνει το νήμα που άφησε το 2007 στον «Έρωτα Αρχάγγελο» του Λεοντή, και γράφει τραγούδια με εγγενή μουσικότητα και λυρική, ερωτική θεματολογία. Ο Νεοφυτίδης εμφανίζεται και ως ερμηνευτής σε τρία τραγούδια, και στέκεται με επάρκεια πλάι στους υπόλοιπους ερμηνευτές: τον Μανώλη Μητσιά (σταθερή αξία), τη Σοφία Παπάζογλου (που πλάι στη λαϊκή φλέβα της πειραματίζεται και με τον «Μικρό αγέρα» ενός καμπαρέ του μεσοπολέμου), τον Δώρο Δημοσθένους και τον Μανώλη Πασχαλίδη.


Ο δίσκος ακούγεται σαν μια αδιάσπαστη ενότητα∙ ξεχώρισα τη λυρική «Επιστροφή», τους μελαγχολικούς «Παλιούς λογαριασμούς», το νευρώδες «Αγρίμι» και τη κινηματογραφική «Απόκρεω». Σημειώστε ότι το βιβλιαράκι κοσμούν τα πανέμορφα πορτραίτα Φαγιούμ που φιλοτέχνησε η Εβίνα Μακρή. Συνολικά, το «Φαγιούμ» αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι μπορεί στις μέρες μας να σημαίνει τραγούδι με ήθος, λιτό και περιεκτικό, λυρικό αλλά και με φρέσκο μελωδικό και στιχουργικό αεράκι, ακουμπισμένο δημιουργικά στις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος. Δείχνει επίσης με σαφήνεια ότι για να βγει καλό τραγούδι, δεν χρειάζονται φανταχτερές διαφημίσεις και ονόματα, παρά μεράκι, αισθητική και συνέπεια. Το «Φαγιούμ» και οι συντελεστές του δείχνουν να διαθέτουν και τα τρία.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ" - στήλη "Οι Ακροάσεις της Εποχής")

Δεν υπάρχουν σχόλια: