Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ο Χρήστος Λεοντής στο Ελσίνκι
Στις 7 Μαΐου, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ μαζί με τους συνεργάτες του, Μαρία Σουλτάτου, Μίλτο Πασχαλίδη, Παντελή Θεοχαρίδη και τη λαϊκή ορχήστρα του, αναχωρούν για το Ελσίνκι, στη Φινλανδία, ύστερα από πρόσκληση τού Πανεπιστημίου τού Ελσίνκι, για να δώσουν συναυλία εκεί. Στη συναυλία αυτή ο Λεοντής θα παίξει το ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ και σε πρώτη εκτέλεση το ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ του Γιάννη Ρίτσου, που πρόσφατα μελοποίησε, συνεισφέροντας έτσι στο γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση τού μεγάλου Ποιητή. Στη συναυλία αυτή συμμετέχει και η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή, που θα διαβάσει τα αφηγηματικά μέρη από τα δύο αυτά έργα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, το Πανεπιστήμιο με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκε την πρόταση τού Λεοντή να συμμετέχει σ’ αυτόν τον γιορτασμό, χάρις στην ένθερμη στήριξη τής πρότασής του, από τον σπουδαίο Φινλανδό Ελληνιστή και καθηγητή της Ελληνικής γλώσσας σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο, κύριο YUSSI KORHONEN.

Τέλος, στην παράσταση θα προβληθεί 10λεπτο VIDEO – ντοκυμανταίρ, γυρισμένο από το Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη, όπου ο ίδιος ο Γιάννης Ρίτσος μιλάει από το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στη Μονεμβασιά, για το έργο του, αφηγείται τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια, εξιστορεί τα επόμενα - ακόμη πιο δύσκολα - ιστορικά χρόνια τού αγώνα, της εξορίας, των ξερονησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: