Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

blog Άρωμα του Τραγουδιού

Μέσα από το μπλογκινγκ ξεφυτρώνει ενίοτε και μια επικοινωνία, ένα μοίρασμα, μια κοινότητα. Μια τέτοια κοινότητα καθιστά τη γνώμη μου για το «Άρωμα του τραγουδιού» (ότι δηλαδή πρόκειτα για το κορυφαίο ιστολόγιο ελληνικής μουσικής) υποκειμενική και άκαιρη, γι’ αυτό κι απευθύνθηκα στον ίδιο τον συντάκτη του για να μοιραστεί τις σκέψεις που ακολουθούν. Το να γράψεις για τον Μάκη και το «Άρωμα του Τραγουδιού» δεν είναι εύκολο, όπως δεν είναι εύκολο να γράψεις γενικά για έναν φίλο. Επιγραμματικά: με τις ακριβείς και διεισδυτικές αναφορές του, το «Άρωμα» συν-γράφει και συν-δημιουργεί σήμερα την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού που θα διαβάζουμε αύριο. ηρ.οικ.
-----




το αρωμα του τραγουδιου
εργαστηριο ακριβων αρωματων του ελληνικου τραγουδιου


Ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική μουσική και το τραγούδι, το διέπει μια βασική Αρχή, μια Αξία: ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της νεοελληνικής ιστορίας και για το λόγο αυτό, οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Δανείζομαι τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι:

«Το τραγούδι δεν είναι σύνθημα ή πράξη εκτονώσεως. Ούτε μαστίχα για το στόμα αθλητικών εφήβων ή συντροφιά νυχτερινή για οδηγούς ταξί και φορτηγών. Είναι μια σχέση υπεύθυνη, μια πράξη ερωτική ανάμεσά μας που μας αποκαλύπτει. Τελετουργία που απαιτεί, τόσο από σας όσο και από μένα, μια προετοιμασία θρησκευτική, επίμονη άσκηση γνώσης και αθωότητας, αποκαλύψεως και ανιχνεύσεως, μνήμης και προφητείας...»

Οποιαδήποτε σοβαρή ενασχόλησή μας με το τραγούδι απαιτεί μελέτη, διαρκές ψάξιμο και πολλές ώρες ακρόασης. Και όταν μιλάω για σοβαρή ενασχόληση, αναφέρομαι σε όλα τα επίπεδα: από τον ρόλο του απλού ακροατή, μέχρι αυτόν του διαχειριστή ενός blog που εκτίθεται κι ο ίδιος, διατυπώνοντας σκέψεις και αισθήματα (κυρίως αισθήματα) που γεννήθηκαν μέσω της προσωπικής του επαφής με το ελληνικό τραγούδι.

Το «Άρωμα του Τραγουδιού» ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 2008. Σκοπός της δημιουργίας του δεν είναι να διδάξει, αλλά να διδαχθεί. Ένα εργαστήριο αρωμάτων του ελληνικού τραγουδιού, όπου συναντιούνται όλες οι εποχές και τα είδη του (από το δημοτικό μέχρι το ροκ και από το ρεμπέτικο μέχρι το “ελαφρό” και το έντεχνο) και που ευελπιστεί να γίνει τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων γύρω από το καλό ελληνικό τραγούδι. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σχόλια κάτω από κάθε κείμενο είναι ανοιχτά για όλους: για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να συμπληρώνει, να διορθώνει, να διαφωνεί ή να συμφωνεί, να συμβάλει ενεργά στη μελέτη ενός τόσο ζωντανού κυττάρου της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι το τραγούδι.

Έστω και αν δεν είναι ευδιάκριτο με την πρώτη ματιά, ο τρόπος που διαδέχεται η μία ανάρτηση την άλλη, ολοκληρώνει μια …“ραδιοφωνική εκπομπή”: Τα τραγούδια που ακούγονται παράλληλα με τις αναρτήσεις είναι η play-list μιας φανταστικής ραδιοφωνικής εκπομπής, τα κείμενα είναι οι εκφωνήσεις και, τα σχόλια είναι τα “τηλεφωνήματα” και τα “sms” των “ακροατών” (η επικοινωνία ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη). Όσο κι αν αυτό φαντάζει σαν “παιχνίδι”, στην ουσία αποτελεί μια οργανωμένη απόπειρα να ξαναανακαλύψουμε την κρυμμένη γοητεία του ελληνικού τραγουδιού, το δυνατό άρωμα που ευωδιάζουν παλιά και νέα τραγούδια που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν μέσα μας με ανεξίτηλα χρώματα. Μέσα σε μια τέτοια ζωντανή διαδικασία, τη δική τους θέση έχουν αφιερώματα σε πρωταγωνιστές του ελληνικού τραγουδιού, μικρές ή μεγάλες αναφορές σε θέματα επικαιρότητας που αφορούν το τραγούδι, μελοποιήσεις ποιημάτων, ιστορικές ηχογραφήσεις, παλιά και νέα τραγούδια που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τη συλλογική μας μνήμη, συνεντεύξεις, κείμενα δημιουργών, και βεβαίως, άγνωστες αλλά αξιόλογες δισκογραφικές εργασίες που δεν ευτύχησαν να ακουστούν όσο τους άξιζε.

Η τεράστια δεξαμενή πληροφοριών που ονομάζεται internet, κρύβει πολλές ιστοσελίδες και blogs που συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην έρευνα και την ανάλυση του ελληνικού τραγουδιού. Η θεματολογία του «Αρώματος του Τραγουδιού» μπορεί σε πρώτη φάση να φαίνεται ιδιαίτερα “προσωπική”, μιας και οι δημιουργοί και τα θέματα που παρουσιάζονται έχουν σαν αφετηρία την προσωπική αισθητική του διαχειριστή του blog, όμως, οι αναφορές αυτές γίνονται σε σταθμούς που κατά την άποψη του γράφοντος έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο του καλού ελληνικού τραγουδιού στο σύνολό του, όσο και της προσωπικής αισθητικής του καθενός μας.

Το «Άρωμα του Τραγουδιού» δε φιλοδοξεί να δώσει ορισμούς: τι είναι και τι δεν είναι καλό, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να ακούμε. Είναι απλά ένας τόπος όπου ψάχνει και βρίσκει τις αφορμές για να αφουγκραστούμε ξανά κρυμμένους ήχους και μουσικές από τον τεράστιο πλούτο του ελληνικού τραγουδιού. Μια βαθιά βουτιά στο ελληνικό τραγούδι με σκοπό να βγούμε ξανά στην “επιφάνεια” πιο πλούσιοι σε συναισθήματα, να νιώσουμε την έκπληξη που προκαλούν τα αληθινά έργα Τέχνης και τελικά, να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που ονομάζεται ελληνικό τραγούδι αξίζει να είναι ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς μας.

Μάκης, για το «Άρωμα του Τραγουδιού»

10 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ...
...
..
.

Μουσικά Προάστια είπε...

Να'σαι καλά φίλε, τα καλύτερα έρχονται. Αλλά να μην ευχαριστείς, εσύ το έγραψες το κείμενο!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Εξαιρετική η δουλειά και των δυο σας! Συνεχίστε με το ίδιο μεράκι!

BOSKO είπε...

Το blog του μάκη είναι σημαντικό κατ' αρχάς διότι φροντίζει να μας θυμίζει δισκογραφικές εργασίες, οι οποίες δυστυχώς σκεπάστηκαν απ' τη λήθη του χρόνου. Το θεωρώ διδακτικότατο και- ειλικρινά- θεωρώ τον συγγραφέα του πολύ πιο καταρτισμένο στο είδος του από πολλούς άλλους επαγγελματίες συντάκτες περιοδικών κι εφημερίδων. Είναι ευτύχημα να υπάρχουν τέτοια ιστολόγια στη μπλογκόσφαιρα!

South Of The River είπε...

Ο Μάκης μέσω της δουλειάς στο μπλογκ του, πέραν του να θυμίζει αλλά και να συστήνει πολλές καλές μουσικές στου παρελθόντος και του σήμερα και να ρίχνει φως σε ό,τι αγνοούν τα "ραδιόφωνα", καταφέρνει να περνά και την άποψή του χωρίς να προσβάλλει ακόμα και τον εκ διαμέτρου αντίθετο αναγνώστη. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Μακάρι οι μισοί απ΄ όσους φαίνονται να ασχολούνται με την ελληνική μουσική ("επίσημα" και μη) να είχαν τέτοιο βάθος και φίλτρο στις επιλογές και στην παρουσίασή τους. Θα ήταν πολύ αλλιώς τα πράγματα!

Καλησπέρες!

Μουσικά Προάστια είπε...

'αυτό που ονομάζεται ελληνικό τραγούδι αξίζει να είναι ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς μας'.

το αερικό είπε...

Χαιρομαι ειλικρινα για αυτη την εκτενη και εγκωμιαστικη αναφορα σας στο "αρωμα του τραγουδιου".
Ο Μακης την αξιξει και με το παραπανω!

Μουσικά Προάστια είπε...

Και εγώ χαίρομαι "Αερικό" που ανακάλεσες την απόφαση αποχώρησής σου και συνεχίζεις τις όμορφες σελίδες σου. Ηρ.

Giousurum είπε...

Emeis tora ti na poume meta apo ola auta pou exoun idi katathesei oi filoi tis blogosfairas gia to Aroma tou tragoudiou??? Aplos ena (akomi)sygxaritiria kai kali synexeis sta mousika aromata pou mas prosfereis...Exxoume mathei polla gia tis agnostes (kai oxi mono) pleures tis ellinikis diskografias....keep up the good work pou leme kai stin allodapi.

Kalo vrady se olous...

Μουσικά Προάστια είπε...

Έτσι όπως τα λες είναι Γιουσουρούμ, να' σαι καλά.