Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ο Ηλίας Κατσούλης για το "Τραγούδι του παλιού καιρού"






Τετάρτη 12 Μαΐου 2004



Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. ΕΤ1, εκπομπή Έχει γούστο (αυτή τη φορά σίγουρα). Ωραίες και συγκινητικές στιγμές, καίριες αναφορές (Αγαθή Δημητρούκα, Χάρης Βλαβιανός). Μου έμεινε η εικόνα του πολύ αληθινού Μανώλη Μητσιά (πόσες φορές θα κλάψω με τον Γιάννη το φονιά;) που τραγούδησε το Τραγούδι του παλιού καιρού, αφιερωμένο από τον Γκατσο στον Σεφέρη.


Αλλάζουν οι καιροί περνάν τα χρόνια
του κόσμου το ποτάμι είναι θολό
μα εγώ θα βγω στου ονείρου τα μπαλκόνια
για να σε δω σκυμμένο στον πηλό
καράβια να κεντάς και χελιδόνια.


Το έχει μελοποιήσει "κάποιος" Ανδριόπουλος. Ποιος τον θυμάται (πολύ έντεχνος βρε αδελφέ). Μου έμεινε η πίκρα του Μητσιά στα μάτια και στα χείλη, όταν είπε, τελειώνοντας το τραγούδι: "Δυστυχώς δεν είχε καμιά εμπορική επιτυχία". Πώς να 'χει, Μανώλη μου; Γκάτσος μαζί και Σεφέρης; Δεν είμαστε και στη δεκαετία του '60. Τότε λέγαμε: "Ωραίο τραγούδι!". Εμπορικό; Το θεωρούσαμε αυτονόητο. Δεν ξέραμε από "πραμάτειες", εμείς του '60 οι εκδρομείς.


Ηλίας Κατσούλης
"Σελίδες από ένα ημερολόγιο τραγουδιών", περιοδικό "Δίφωνο" (τεύχος 106, Ιούλιος 2004, σελ. 17)

4 σχόλια:

το αερικό είπε...

Γιατι ξερουμε εμεις " οι εκδρομεις του 21ου αιωνα;"

ένας στρατολάτης είπε...

Κι όμως, το γεγονός ότι 10 χρόνια μετά πουλάει, όπως και το ότι η τιμή του στα ράφια παραμένει υψηλή δείχνει ότι μάλλον έχει εμπορική επιτυχία. Απλά αυτή σχηματίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό μήκος. Σάμπως δεν πουλάει ακόμα η "Αθανασία";
Άσε που "το Τραγούδι του παλιού καιρού" είναι η αδυναμία της γυναίκας μου. Όταν απαγγέλλει ο Φέρτης εκστασιάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Ποιο πουλάει και ποιο έχει παραμείνει στα ράφια;;;

Ο δίσκος που ενυπάρχει το τραγούδι αυτό δεν κυκλοφορεί ως cd...

Eύχομαι να κάνω λάθος...γιατί τον ψάχνω καιρό...

Σπύρος

Μουσικά Προάστια είπε...

Το τραγούδι που αναφέρει ο Κατσούλης είναι από τον κύκλο "Αργοναύτες". Σε cd κυκλοφορεί (επίσημα τουλάχιστον γιατί όπως αναφέρει και ο Σπύρος δεν υπάρχει πουθενά) αλλά δεν θα έλεγα ότι πουλάει κιόλας. Μακάρι όμως, μακροπρόθεσμα να διατηρούνται οι αντιστάσεις που υπονοεί ο "στρατολάτης".
Ηρ.