Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Σωτήρης Κακίσης: Μεταμοντέρνο άρα και το ποδόσφαιρο πια


Ελλάς θρυλική




Μεταμοντέρνο άρα και το ποδόσφαιρο πια


Κι όμως: το ποδόσφαιρο σαν να μην είναι πια τέχνη, σαν να ’χει γίνει σαν την Τέχνη. Δηλαδή, βιομηχανία αντί βιοτεχνία, πρόσοψη αντί εσωτερικό, ταχυγεύματα αντί εστιατόριο της προκοπής, αντί μαγέρικο ταπεινό αλλά πεντακάθαρο.

Παλιά, μιλώντας για ποδόσφαιρο, μπορούσε κανείς να το εντάξει στην ελαφρά τότε αντι―βιομηχανία της Τέχνης. Κι οι ποδοσφαιριστές, ακόμα και στα ξερά τότε ελληνικά γήπεδα, μαζί με τις νίκες και τα γκολ, σε κάτι παραπάνω με τις ικανότητές τους στόχευαν, σε καλλιτεχνία κάποτε ιδανική επιδίδονταν. Κι ονόματα πραγματικά μεγάλων βιρτουόζων της μπάλας, ο Πέλέ, ο Μπεστ, ο Κρόιφ, ο Βερόν, ο Παπαϊώννου, ο Κούδας, ο Δεληκάρης, ο Χατζηπαναγής, στα γήπεδα μέσα με το ρήμα τότε ζωγραφίζω στα πόδια τους όντως ζωγράφιζαν, οι ντρίπλες τους, οι κινήσεις τους, οι πάσες τους, προς κάτι παραπάνω από το ποδόσφαιρο πήγαιναν το ποδόσφαιρο, το ταλέντο, την τέχνη τους.



Ο ύμνος της ΑΕΚ με τον Παπαϊάννου



Σήμερα; Μες στον ανοικονόμητο πλούτο τόσων υπερομάδων ―όχι στην Ελλάδα, εδώ πια είμαστε σε φτώχια σκληρή κι αμετανόητη―, μες στα άχρηστα και διαρκή τρεχαλητά τόσων παικτών σε συστήματα και υποσυστήματα μόνο πια εκπαιδευμένων αλλά για τη μπάλα ανεπαρκέστατων, παικτών που άμπαλοι τελείως θα χαρακτηριζόντουσαν άλλοτε, σαν τη μύγα μες στο γάλα ποιος; Ο Μέσι. Μα μόνο αυτός; Ναι, ίσως αυτός μόνο. Ακόμα και τώρα στης Παρί Σαν Ζερμέν το τσίρκο, πάμπλουτοι δίπλα του αλλά υπερκτιμημένοι άλλα αντ’ άλλων κάνουνε στο παιχνίδι, κι αυτός άρχισε ήδη να τους κοιτάει έκπληκτος, προβληματισμένος.

Μεταμοντέρνο άρα και το ποδόσφαιρο πια. Σαν το σινεμά, σαν το θέατρο, σαν τη μουσική, σαν τη λογοτεχνία. Όσο πιο απόμακρο από την ουσία γίνεται, όσο πιο ναρκισσιστικό, όσο πιο μακριά νυχτωμένο.

Με τους πρωταγωνιστές του κι αυτούς ανώτερους από το ίδιο το άθλημα, σαν σκηνοθέτες, σαν συνθέτες, σαν συγγραφείς, σαν ηθοποιούς ανίκανους πια να πούνε την ελάχιστη πια φράση κανονικά.

Σαν Νεϊμάρ. Σαν Εμπαπέ. Σαν Ντεμπελέδες.


Σωτήρης Κακίσης

Πηγή: "Τέχνη και Ποδόσφαιρο", ΤΑ ΝέΑ, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021



Ο Μίμης Παπαϊωάννου με τη Δυναμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: