Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Το 3ο London Hellenic Festival στο Λονδίνο

3o London Hellenic Festival
The Hellenic Centre
Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 14.00ΣΜΥΡΝΗ, Η ΜΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ
Ένα μουσικό, διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα

1η προβολή στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ!

Την πρώτη του ευρωπαϊκή προβολή θα κάνει το μουσικό οπτικοακουστικό έργο ‘Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας’, ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, στο πλαίσιο του 3ου London Hellenic Festival, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.

Το βίντεο με τη συμμετοχή 110 καλλιτεχνών, γυρίσματα σε 70 διαφορετικές τοποθεσίες και 12 αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας, σε παραγωγή της ομάδας ‘Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά΄, ξεκινάει το ταξίδι του σε ένα φεστιβάλ που σκοπό έχει να φέρει κοντά τους Έλληνες του Λονδίνου αλλά και της Αγγλίας, αλλά και να επιχειρήσει ένα ‘re-branding’ της ελληνικής κουλτούρας στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ θα προσφέρει στους θεατές, Έλληνες, Κύπριους και όχι μόνο, μία μέρα αποτελούμενη από ταινίες, μουσική, συζητήσεις και πολλά άλλα.

Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων χρόνων, το London Hellenic Festival, που διοργανώνεται από την εταιρεία Ark4Art, επιστρέφει με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και τέχνη. 

Το Φεστιβάλ θα αρχίσει με την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, ‘Ελ Γκρέκο’, με πρωταγωνιστές τους Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρη Μουστάκα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό αλλά και παρουσιάσεις από ένα πάνελ επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού για το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας του Λονδίνου, τί και πού είναι η πατρίδα μας, πως μπορεί η Ελλάδα να βοηθηθεί από τους Έλληνες της διασποράς και ποολά άλλα. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η Ξένια Μπολομύτη και ο Δημήτρης Κρανιώτης από την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ και την Ark4Art και οι ομιλητές Στέφανος Λίβος, Μαίρη Βαλλιάκας, Δημήτρης Σκύλλας και Ανδρέας Σκούρτης.

Θα ακολουθήσει στις 14.00 η προβολή του μουσικού έργου «Σμύρνη, η Μούσα της Ιωνίας» και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες με σημαντικούς καλεσμένους :

Ο γνωστός σκιτσoγράφος Soloup, θα μιλήσει για το πολύ πετυχημένο comic novel ΑΪΒΑΛΙ και την πορεία του και πώς αυτό τον έφερε κοντά με την ομάδα ‘Παίζουμε Οικολογικά’ και το βίντεο για τη μουσική της Σμύρνης.

Η καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κέλλυ Δασκαλά, θα μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, μέσα από το παράδειγμα της Έκθεσης “Sweet Europe”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 όπου είκοσι εννέα Έλληνες και είκοσι οχτώ Βρετανοί γελοιογράφοι παρουσίασαν τα σκίτσα τους.

Η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κάρολος Κουκλάκης, διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές, αλλά και καθηγητές μουσικής, θα μας μιλήσουν για τη μουσική της Σμύρνης και πώς αυτή ταξίδεψε ως την άλλη μεριά του Ατλαντικού, επηρεάζοντας μουσικά ρεύματα διεθνώς. 

Η Fide Koksal, μια Τουρκάλα από την Σμύρνη, που ζει στην Ελλάδα, είναι η πλέον αντιπροσωπευτική περίπτωση καλλιτέχνη που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου και θα μας μιλήσει γι’ αυτή της την εμπειρία.

Τέλος, η Έλλη Ρουμπέν και η Έλενα Χριστάκου, μέλη της ομάδας ‘Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά’ θα μας μιλήσουν για το βίντεο, τα γυρίσματα, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το ταξίδι των 2,5 χρόνων μέχρι την ολοκλήρωσή του. 

Η βραδιά θα κλείσει με μία μοναδική συναυλία με μουσικές της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας αλλά και της Κρήτης, τονίζοντας την έννοια της διαπολιτισμικότητας μέσα από το ταξίδι της μουσικής. Η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Καρόλος Κουκλάκης και η Fide Köksal θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κομμάτια σε δύο γλώσσες, ενώ μαζί τους επί σκηνής θα βρεθεί και ο Evrim Atesler, Τούρκος που ζει στη Σμύρνη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που τραγουδάει υπέροχα τα ελληνικά τραγούδια. Special guest η πολυσχιδής Αγγελική Τουμπάνακη. 

Το Φεστιβάλ γίνεται με τη στήριξη και τη φιλοξενία του Hellenic Centre. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ark4art.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: