Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο Σωτήρης Κακίσης για τη Μυρτώ Δεληβοριά


Μυρτώ Δεληβοριά, "Χωρίς τίτλο"Για τη Μυρτώ Δεληβοριά

Την πρωτοείδα σ’ ένα στούντιο, στην ηχογράφηση ενός δίσκου τού αδελφού της, του Φοίβου Δεληβοριά, τότε πρόσφατού μου φίλου, τώρα πια, όπως και η Μυρτώ, στενού πια φίλου μου, γκαρδιακού. Και με τη γλύκα στα μάτια της πρωτογνωριστήκαμε, και το τι κάνει κι εκείνη με την τέχνη της άρχισα με χαρά, με όλο και πιο θετική συνέχεια έκπληξη, να παρακολουθώ, ν’ ακολουθώ.

Η τέχνη της, λοιπόν, σαν τη ματιά, σαν τα μάτια της: αθώα και τρυφερή σε πρώτη προσέγγιση, σχεδόν παιδική, καθόλου μετά απλοϊκή, καθόλου ανίδεη. Ακόμα κι η ζωγραφική της για τα βιβλία τα παιδικά, όπως πρέπει, όπως τους αξίζει: για παιδιά από εννιά ώς ενενήντα εννιά χρονών, που έγραφε μια φορά κι έναν καιρό στο Τεν-Τεν, στο Pilote, στο Spirou, ακριβώς πού δεν θυμάμαι. Αλλά έτσι ακριβώς: με τις επινοήσεις της ολόγλυκα σκληρές σαν παραμύθι, με τις γραμμές της παντού με όλο το βάθος του μη-βάθους και στη Μυρτώ, με τα χρώματά της δικά της, κατά-δικά της, χρώματα προσωπικά, κατακτημένα, σε κάθε γωνιά του έργου, σε κάθε γύρισμα των στιγμών πάνω στο κάθε της έργο, μέσα από την ψυχή της, με τον τρόπο της.

Κι εγώ όσο πιο παιδί μπορώ κι αντέχω πάντα να ’μαι, σε πίνακες τής Μυρτώς Δεληβοριά σαν Σκορτσέζε στους Βαν Γκογκ τού Κουροσάβα μ’ αρέσει να μπαίνω και να περιπλανιέμαι. Όπου τα πρόσωπα και τα πιο συνοφρυωμένα της φιλικά, και οι πιο αμήχανες εκφράσεις μ’ απαντήσεις έξυπνες, απελευθερωτικές ταυτόχρονα πάνω τους.

Όπου της Μυρτώς κάθε τι αποφασιστικά ήρεμο, ας αδημονεί, ας δυσκολεύεται, ας φλέγεται εκείνη κάθε ώρα. Σαν δημιουργός πραγματική η Μυρτώ, όπως ο κάθε πραγματικός δημιουργός πάντα.

Σωτήρης Κακίσης
Μυρτώ Δεληβοριά, "Αηδόνι στην κερασιά"Η Μυρτώ Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Έχει παρουσιάσει 4 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε 12 ομαδικές. Έχει βραβευθεί για τις εικονογραφήσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: