Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι" έρχεται μετά το δημοψήφισμα

Το μεγάλο "όχι" ή "ναι" έρχεται μετά το δημοψήφισμα

Έχοντας ακούσει πάνω από 100 φορές το ερώτημα "πώς τα βλέπεις τα πράγματα;" από φίλους και γνωστούς, είπα να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά.

Το ζουμί: Είμαστε γελασμένοι αν πιστεύουμε ότι το μεγάλο "όχι" ή το μεγάλο "ναι" θα ειπωθεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Το θέμα είναι τι θα ακολουθήσει μετά το δημοψήφισμα και τι απαντήσεις θα δοθούν τότε, και από ποιους.

Ο συλλογισμός μου, με αρκετή δόση φαντασίας αλλά και με όση ελάχιστη πολιτική σκέψη μου έχει απομείνει ύστερα από τα τόσα τηλεοπτικά παράθυρα του Μέγκα και του Σκάι, είναι ο εξής:

- Αυτή τη στιγμή η μόνη "διέξοδος" - δηλαδή ο μονόδρομος που υπάρχει στο τραπέζι απ' όλους τους δρώντες - είναι κάποια μορφή συμφωνίας, εφόσον ούτε ο λαός είναι έτοιμος ή οργανωμένος προς την κατεύθυνση της ρήξης, ούτε υπάρχει κάποια σοβαρή πολιτική δύναμη ή ηγεσία για να κινηθεί προς αυτήν.

- Αυτή η συμφωνία θα είναι πολύ σκληρότερη από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα διότι πολύ απλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πολύ μεγάλες και ο συσχετισμός δύναμης απολύτως υπέρ των δανειστών.

- Τα στελέχη της κυβέρνησης διαλαλούν με κάθε τρόπο ότι από τη Δευτέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία της συμφωνίας, και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις τους.

- Είναι προφανές ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν γουστάρουν την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, και γι' αυτό έκαναν το παν για να τους στριμώξουν με κάθε τρόπο. Και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και μετά το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

- Την ίδια στιγμή όμως δεν θα ήθελαν και μια κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στην αντιπολίτευση, θα καρπωνόταν όλα τα πολιτικά οφέλη απ' αυτό, και θα έβγαζε και τον κόσμο στους δρόμους, τη στιγμή που Σαμαράς, Γεννηματά και Θεοδωράκης θα προωθούσαν το νέο άγριο μνημόνιο και θα φθείρονταν από την πρώτη ημέρα.

- Άρα, πολύ φοβάμαι ότι ο όρος των δανειστών για να δοθούν τα χρήματα θα είναι να μην κυβερνήσει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην κυβερνήσουν οι υπόλοιποι μόνοι τους χωρίς αυτόν.

- Αμέσως μετά το δημοψήφισμα αλλά και από τώρα θα πληθύνουν οι επίσημες φωνές που θα καλούν για "συστράτευση", κυβέρνηση εθνικής ενότητας κλπ. Είναι δεδομένο ότι προς τα εκεί θα πορευτούμε, για να "σωθεί η Ελλάδα" - αλλά ...μάλλον επειδή αυτό θα έχουν ζητήσει οι δανειστές.

- Το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι θα κληθούν λοιπόν να το δώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αμέσως μετά το δημοψήφισμα, με το μαχαίρι στο λαιμό. "Ναι" ή "όχι" σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, "ναι" ή "όχι" στο νέο μνημόνιο.

- Ό,τι και να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι εντός του θα συνταχθούν με το "ναι" και κάποιοι με το "όχι". Δεν αποκλείεται αυτό το ερώτημα και οι διαφορετικές του απαντήσεις να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν εντός και εκτός του κόμματος.

- Άμεση συνέπεια όλων αυτών που σας περιέγραψα είναι το ότι η ηλίθια διάκριση "μνημόνιο" vs. "αντι-μνημόνιο" θα πάει σύντομα περίπατο. Ετοιμαστείτε για ριζοσπαστικοποίηση των ερωτημάτων και των απαντήσεων. Το πτώμα του αριστερού ευρωπαϊσμού (που περιγράψαμε σε τρία προηγούμενα κειμενάκια με τον ίδιο τίτλο) και η οριστική ταφή της αντιμνημονιακής ρητορικής με ένα ωραιότατο τρίτο μνημόνιο θα σημαίνει ότι το ερώτημα "εντός" vs. "εκτός" Ευρώ και Ευρ. Ένωσης θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη.

- Το κατά πόσο, βέβαια, ένα κόμμα με αυτοκτονική έλλειψη τακτικής (όπως το ΚΚΕ) και ένα άθροισμα οργανώσεων με αυτοκτονική έλλειψη κομματικής οργάνωσης (όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θα καταφέρουν να επωφεληθούν από τη συγκυρία και από τις νέες, πολιτικά άστεγες κοινωνικές δυνάμεις που θα προκύψουν είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Για να σας είμαι ειλικρινής, όμως, δεν θα πόνταρα κι όλα τα λεφτά μου σε μια θετική απάντηση...

ηρ.οικ.


Άσχετο ΥΓ: Με μια προσεκτική δήλωσή του, ο αγαπημένος κύριος Μάνος δήλωσε ότι θα ψηφίσει "Ναι". Στο Σύνταγμα, σήμερα, ο Μεράντζας τραγούδησε τη "Δίκοπη Ζωή" του Μάνου Ελευθερίου για να πει "Όχι". Πάντα με γοήτευε αυτή η αυτόνομη, δεύτερη ζωή των τραγουδιών, των εν τέλει αδέσποτων και ανεξέλεγκτων από τον δημιουργό τους.Δεν υπάρχουν σχόλια: