Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Επανακυκλοφορεί το Silent Voyage του Βαγγέλη Κατσούλη




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βαγγέλη Κατσούλη

Silent Voyage

Paolo Fresu τρομπέτα
Bendik Hofseth σαξόφωνο
Arild Andersen μπασο
Paul Wertico ντραμς
Τάκης Φαραζής πιάνο
Τάνυα Νικολούδη φωνητικά
Βαγγέλης Κατσούλης keyboards

Μαζί με τους: Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Vojislav Ivanovich, Πέτρο Κούρτη, Σπύρο Παναγιωτόπουλο, Αποστόλη Άνθιμο και Γιάννη Εκμεκτσόγλου

Πώς θα μπορούσε η μουσική να εκφράσει το άρρητο; Πώς θα μπορούσαν οι ήχοι να εκφράσουν ένα σιωπηλό ταξίδι; Η μουσική του Βαγγέλη Κατσούλη δίνει την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Διηγείται αυτό το σιωπηλό, μοναχικό αλλά και περιπετειώδες ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης που ο καθένας μας διανύει στη ζωή. Αφετηρία είναι τα προσωπικά βιώματα και αυτή η εκ των έσω θέαση είναι αισθητή και κυρίαρχη σε όλη τη διάρκεια της μουσικής.

Το Silent Voyage, έργο πλέον της ωριμότητας του Βαγγέλη Κατσούλη, γράφτηκε όταν πια ο συνθέτης είχε κατακτήσει από καιρό έναν προσωπικό κώδικα γραφής και δίκαια θεωρείται σαν μία από τις καλύτερες δημιουργίες του.

Η Utopia κατάφερε να αγοράσει τα δικαιώματα από την δισκογραφική εταιρεία Libra που είχε ηχογραφήσει πριν 13 χρόνια το Silent Voyage με ένα επιτελείο μουσικών διεθνούς φήμης, ένα “all star” γκρουπ, όπως το χαρακτήρισαν οι διεθνείς κριτικές και να επανακυκλοφορήσει αυτό το άλμπουμ που έχει επιλεγεί από τους κριτικούς σαν ένα από τα καλύτερα της χρονιάς που κυκλοφόρησε και σαν ένα από τα καλύτερα ολόκληρης της δεκαετίας.

Η ηχογράφησή του θεωρήθηκε επίσης υποδειγματική και επιλέχθηκε σαν CD αναφοράς από τα σχετικά περιοδικά, αλλά κι από κατασκευαστές μηχανημάτων ήχου, όπως π.χ. η αμερικανική Krell. 


Κριτικές

«Σπάνια έχει βγει από τα χέρια Έλληνα συνθέτη μουσική που να αντανακλά τόσο μεστά μια τόσο βαθιά κατακτημένη ψυχική γαλήνη. Έχει τα σημάδια έργου μεγάλης ωριμότητας, αλλά θα το αποκαλέσω «απλώς» έργο μεγάλου συναισθήματος.»
Αργύρης Ζήλος (Δίφωνο)

«Η σιωπηλή, εσωτερική, γεμάτη περιπέτεια όμως Οδύσσεια. Μια μουσική πανέμορφη, γεμάτη ευαισθησία, που κυλάει σαν μέσα σε όνειρο.»
Γιώργος Χαρωνίτης (Jazz&Τζαζ, Απρίλιος 2005)

«Ένα σιωπηλό ακουστικό ταξίδι πέρα από τον σύγχρονο πολιτισμό του beat, το Silent Voyageεγγράφεται όχι μόνο σα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές δισκογραφικές παραγωγές, αλλά και σαν ένα ακόμα κομμάτι του τεράστιου πλέον και πολύχρωμου παζλ της μουσικής που μάθαμε να αποκαλούμε ευρωπαϊκή τζαζ.»
Ζακ Σαμουήλ (Ήχος, Μάρτιος 2002)

«Είναι μια ακόμα παρέμβαση ενός συνθέτη που, χρόνια τώρα, κτίζει μια ισχυρή, υπολογίσιμη παρουσία σε έναν μουσικό χώρο απαιτήσεων.»
Γιώργος Νοταράς (ECHO & ARTIS, Νοέμβριος 2002).

«Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η εγχώρια παραγωγή τα τελευταία χρόνια στο χώρο της αυτοσχεδιαστικής μουσικής.»
Γιώργος Χριστοδουλόπουλος (Έψιλον, Απρίλιος 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: