Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης ενημερώνει και προσκαλεί

15.10.2014


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι χαίρετε,

Το φθινόπωρο άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πια μιαν ωραία ανάμνηση και το ενδιαφέρον των φιλόμουσων για όσα (μουσικά) σπουδαία πρόκειται να συμβούν στην πρωτεύουσα είναι, αιτιολογημένα, αυξημένο.

Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, μια πρόταση και μια ενημέρωση, που πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν αδιάφορους όσους από εσάς αγαπάτε την καλή μουσική.

Η πρόταση αφορά μιαν εξαιρετική, με το χαρακτήρα της μοναδικής, συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, στις 8:30 μ.μ., στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σε αυτήν η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με αρχιμουσικό τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Γιώργο Πέτρου, θα υποδεχθεί τέσσερις από τους σημαντικότερους σήμερα παγκοσμίως κόντρα τενόρους, σε ένα πρόγραμμα-εγκώμιο στην ξεχωριστή αυτή φωνή αλλά και στην μπαρόκ όπερα. Το καρέ των ρηγάδων-κόντρα τενόρων αποτελείται από τον ΚροάτηΜαξ Εμάνουελ Τσένσιτς, τον Καταλανό Χαβιέρ Σαμπάτα, τον Αμερικανό – κορεάτικης καταγωγής – Βινς Γι και τον Ουκρανό Γιούρι Μυνιένκο. Όπως θα αντιληφθείτε και από το συνημμένο Δελτίο Τύπου, του ΜΜΑ, η συναυλία αυτή αποτελεί γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας αφού, εκτός των άλλων, το πρόγραμμα με τις άριες έχει ηχογραφηθεί και πρόκειται να εκδοθεί από την κραταιά δισκογραφική εταιρεία SONY Classical, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παρουσιαστείστο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού, το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης και την Αίθουσα Συναυλιών CRR της Κωνσταντινούπολης. 

Η Καμεράτα, παρά τα δυσεπίλυτα και δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα δυο τελευταία χρόνια και την απαξίωσή της από τη ντόπια εξουσία, συνεχίζει τη φωτεινή διαδρομή της και την πολύτιμη προσφορά της, βασισμένη στην αυταπάρνηση, την ευσυνειδησία και τον ηρωισμό των μουσικών της. Στα τελευταία της επιτεύγματα συμπεριλαμβάνονται, όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί, η θριαμβευτική συμμετοχή της στο φετινό Φεστιβάλ BBC Proms – η πρώτη ελληνική ορχήστρα που εμφανίστηκε σε αυτό, στα 120 χρόνια που πραγματοποιείται!!! - όπου απέσπασε τα εγκώμια του ακροατηρίου και των κριτικών των διεθνών μέσων ενημέρωσης, και οι εξαιρετικά επαινετικές κριτικές με τις οποίες έγινε δεκτό το πλέον πρόσφατο ηχογράφημά της, με τη μουσική μπαλέτου Τα Πλάσματα του Προμηθέα, το οποίο εκδόθηκε από την ιστορική δισκογραφική εταιρεία DECCA.

Η Καμεράτα, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον σημαντικότερο πολιτιστικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό – μαζί με το σπουδαίο βιολονίστα μας Λεωνίδα Καβάκο - σας χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε. Σπεύσατε λοιπόν να τη στηρίξετε. Αντίδωρο στην αρωγή σας θα είναι μια αλησμόνητη μουσική εμπειρία. 

Συνημμένα εκτός από το Δελτίο Τύπου και τις φωτογραφίες των τεσσάρων κόμντρα τενόρων σας στέλνω και ένα εκτεταμένο δικό μου κείμενο με περισσότερες πληροφορίες για το σπουδαίο αυτό γεγονός.

Η ενημέρωση έχει σχέση με την ... αφεντιά μου και αφορά ένα διαρκές ... αδίκημα – ως ένα χρονικό σημείο, βεβαίως.

Γνωρίζετε την Ανοιχτή Τέχνη; Υποθέτω πως όχι. Πρόκειται, ωστόσο, για μια αξιολογότατη προσπάθεια, ένα είδος Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που εστιάζεται στις τέχνες, κυρίως, αλλά και στις επιστήμες. Συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης. Με την Ανοιχτή Τέχνη συμπράττουν «Δάσκαλοι», που έχουν ικανή διδακτική εμπειρία στο γνωστικό τους αντικείμενο, και φιλοδοξούν να μεταλαμπαδεύσουν, με άμεσο τρόπο, μέσω σειρών διαλέξεων-σεμιναρίων τις γνώσεις τους, σε αυτούς που θα θελήσουν να τις παρακολουθήσουν. Μου ζήτησαν να συμμετάσχω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια και δέχτηκα με ξεχωριστή χαρά. Είναι άλλωστε τόσο τιμητικό, όσο και γοητευτικό. 

Τον κύκλο των διαλέξεών μου ονόμασα «Η Κλασική Μουσική ... αλλιώς». Πρόκειται, στην ουσία, για μαθήματα ιστορίας της Μουσικής, όπως αυτά, πιστεύω ότι, θα έπρεπε να γίνονται – αλλά, δυστυχώς, σπανίως γίνονται έτσι - σε κάθε είδους ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ωδεία, κλπ), ίσως και ανώτατα! Η μέθοδος καθώς και η μεθόδευση αποσκοπούν στη διέγερση του ενδιαφέροντος του μαθητευόμενου, και μέσω της (διαφορετικής συχνά) αφήγησης, αλλά και μέσω επιλεγμένων και μάλλον απρόβλεπτων μουσικών (παρα)δειγμάτων, έτσι ώστε ο ακροατής να γνωρίσει και να αγαπήσει πραγματικά την Κλασική-Λόγια Μουσική× και να πάψει να πιστεύει ότι αυτή είναι κατάλληλη μόνο για τη Μεγάλη Εβδομάδα ή ως ένδειξη πένθους για την απώλεια κάποιου επιφανούς!

Όπως και κάθε κύκλος της Ανοιχτής Τέχνης, έτσι και ο δικός μου θα αποτελείται από 11 δίωρες διαλέξεις, οι οποίες θα αρχίσουν τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο, του 2015. Οι συναντήσεις, με όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις μου, θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 στο χώρο της Ανοιχτής Τέχνης που βρίσκεται στον πρώτο όροφο κτηρίου επί των οδών Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, στο Σύνταγμα – εύκολη επομένως η πρόσβαση.

Περισσότερες πληροφορίες – πολλές μάλιστα - για την Ανοιχτή Τέχνη μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://www.anoixtitexni.gr/, ενώ υπάρχουν και συνοπτικά στοιχεία για κάθε κύκλο. Για το δικό μου αναζητήστε τα στη διεύθυνση http://www.anoixtitexni.gr/seminaria/mousiki/klasiki_mousiki/. Όσοι, επομένως, θέλετε να μάθετε την ιστορία της μουσικής αλλιώς, σπεύσατε!

Αν νομίζεται ότι κάποιο ή όλα τα πιο πάνω μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον (α) από τους φίλους (ες) και γνωστούς (ες) με τους οποίους (ες) επικοινωνείτε ηλεκτρονικά, παρακαλώ προωθείστε του (της) αυτό το μήνυμα.

Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους

Ζεστός – όχι ... καυτός - να είναι ο χειμώνας που έρχεται

Φιλικά

Γιώργος Β. Μονεμβασίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: