Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

"Πατέρα, είμαστε υπνοβάτες" - Παρουσίαση βιβλίου






O εκδοτικός οίκος Σ.Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, η Πρεσβεία της Ρουμανίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σύγχρονα Βαλκάνια» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μόνικας Σαβουλέσκου-Βουδούρη.

Πατέρα, είμαστε υπνοβάτες


την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, ώρα 8:00 μ.μ.

στην «Αίθουσα Λόγου» της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου

Την παρουσίαση θα συντονίσει
ο Θανάσης Καλαφάτης, Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πειραιά


Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο Αλέξης Ζήρας, Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων


ο Νίκος Θεοτοκάς, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου


και η Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη


Αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσουν ο Σωτήρης Τσόγκας, ηθοποιός και σκηνοθέτης του Θεάτρου «Η Πρόβα» και η Ρωξάνη Βράκα, ηθοποιός
Στην αίθουσα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από την Τινέλλα Γεωργιέβιτσι
Μετά την παρουσίαση θα πιούμε μαζί ένα ποτήρι κρασί για να γιορτάσουμε τη νέα έκδοση.



Το δράμα των ηρώων του βιβλίου - όπου περιγράφεται η διαστροφή των αριστερών αξιών, η συστηματική εξόντωση των ιδεολόγων, των καλλιτεχνών και των επιστημόνων καθώς και ο εξευτελισμός του λαού κατά τα πέτρινα χρόνια της σύγχρονης ρουμανικής ιστορίας - περιέχει σε μεγάλο βαθμό τις προσωπικές εμπειρίες της ίδιας της συγγραφέως και επιπλέον αντανακλά ένα γενικότερο πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο που ξεπερνά τα σύνορα της Ρουμανίας και αγγίζει κάθε άνθρωπο που ταλαιπωρήθηκε από τη δικτατορία στις διάφορες μορφές της. Τα συγκλονιστικά γεγονότα της αφήγησης είναι γραμμένα με αμεσότητα, ένταση, προβληματισμό και ρεαλισμό, και συμπτωματικά προτωεκδόθηκαν λίγους μήνες πριν από την πτώση του καθεστώτος του Τσαουσέσκου, όταν η συγγραφέας Μόνικα Σαβουλέσκου - Βουδούρη βρισκόταν ήδη αυτοεξόριστη στην Ολλανδία.

Είκοσι χρόνια μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, πολλά τείνουν να ξεχαστούν και, δυστυχώς, ο ιδεαλισμός δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των λαών που υπέφεραν. Μέχρι σήμερα, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν «υπνοβάτες» που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, και σε αυτούς απευθύνεται τούτο το βιβλίο.







Η Μόνικα Σαβουλέσκου - Βουδούρη γεννήθηκε το 1942 στη Ρουμανία και από το 1985 ζει στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Το 1974 έλαβε διδακτορικό στη Φιλοσοφία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια εργάζεται ως κοινωνιολόγος σε διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα που ειδικεύονται στην κοινωνιοψυχολογία των μεταναστών. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση (ολλανδική λογοτεχνία) και έχει συγγράψει πρόζα, δοκίμια, ποίηση. Τα έργα της έχουν κυκλοφορήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεταφραστεί στα Ολλανδικά, στα Ελληνικά, στα Γαλλικά κ.α. Το 1992 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα η ποιητική της συλλογή «Διασπορά» από τις εκδόσεις Θουκυδίδης. Είναι μέλος στις Εταιρείες Λογοτεχνών της Ρουμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: