Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Εξ αφορμής (Hoje)

Εξ αφορμής

Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα με μια αρκετά ετερόκλητη παρέα στην Πορτογαλία και εκεί εντελώς τυχαία, σε ένα βιβλιοπωλείο-δισκοπωλείο στα στενά της Κοΐμπρα, ανακάλυψα μια άλλη ετερόκλητη παρέα όχι όμως τουριστών αλλά ντόπιων μουσικών: το πορτογαλικό συγκρότημα HOJE που δημιουργήθηκε από τον πυρήνα ενός άλλου συγκροτήματος και δύο ακόμα μουσικούς, προερχόμενους από ποπ και μέταλ συγκροτήματα αντιστοίχως.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή τη συνέντευξη της Cristina Branco που περιμένω κι εγώ να διαβάσω από το Δίφωνο και τα Μ.Π. Όπως και σχεδόν κάθε τουρίστας, που επισκέπτεται την «παρά λίγο» μεσογειακή χώρα που μοιάζει τόσο με τη δική μας κι ας έχει ακτές μόνο προς τον Ατλαντικό, άκουσα κι εγώ «ζωντανά» φάντο κυρίως σε φολκλορικά ταβερνάκια -τύπου Πλάκας- στη Λισαβόνα και το Πόρτο.

Όμως έψαχνα να βρω κάτι που δεν ήξερα καν αν υπήρχε. Μια πιο σύγχρονη «ματιά» πάνω σε αυτά τα ομολογουμένως πολύ όμορφα και αισθαντικά τραγούδια. Και αυτό που βρήκα πραγματικά με εξέπληξε. Το τετραμελές συγκρότημα των HOJE μοιάζει με εταιρεία ειδικού σκοπού. Δημιουργήθηκε στην ουσία για να «πειράξει» τα τραγούδια της Amalia Rodrigues και να τα παρουσιάσει στο κοινό αυτή τη χρονιά που ήταν αφιερωμένη (στην Πορτογαλία) στη δέκατη επέτειο από το θάνατό της μεγάλης τραγουδίστριας των φάντο.

Τα τραγούδια της δεν έγιναν απλώς αγνώριστα στα χέρια των HOJE. Αυτό θα ήταν άλλωστε σχετικά εύκολο. Απέκτησαν νέα δυναμική και φόρεσαν ένα εντελώς σύγχρονο «ένδυμα» το οποίο αφενός δεν τα προσβάλει καθόλου και αφετέρου τα κάνει εξόχως ενδιαφέροντα ως σημερινά ακούσματα. Οι προθέσεις των τεσσάρων Πορτογάλων φαίνονται ήδη από το όνομα του συγκροτήματός τους, που σημαίνει «σήμερα» στη γλώσσα τους και το αποτέλεσμα νομίζω ότι τους δικαιώνει. Είναι μια πραγματικά αξιοθαύμαστη δουλειά τόσο για την τόλμη που είχαν να αναμετρηθούν με τραγούδια της Rodrigues όσο και για την ικανότητά τους να παρουσιάσουν μια τόσο φρέσκια εκδοχή της μουσικής τους παράδοσης.

(Ψάχνοντας στο youtube το όνομα του άλμπουμ «Amalia Hoje» μπορεί να βρει κανείς μερικά από τα τραγούδια του δίσκου σε ζωντανή εκτέλεση, η οποία όμως αδικεί αρκετά την πρωτότυπη ηχογράφηση. Πάντως το δίσκο μπορεί να τον παραγγείλει κάποιος –συγγνώμη για τη γκρίζα διαφήμιση- από το Fnac).

Κωνταντίνος ΜαργιόληςΔεν υπάρχουν σχόλια: