Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Για το "Κυριακοδρόμιο" των Μιχάλη Μπουρμπούλη και Φίλιππου Περιστέρη




ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟ
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ


Αντιγράφω από το «Μικρό Χριστιανικό Λεξικό»: Κυριακοδρόμιο: Στην εκκλησιαστική γλώσσα ονομάζεται έτσι η ετήσια σειρά των αναγνωσμάτων της Κυριακής (Εωθινών Ευαγγελίων, των Αποστόλων και των Ευαγγελίων της Θ. Λειτουργίας). Όχι, καμία σχέση με τη θρησκεία δεν έχει ο νέος δίσκος του γνωστού στιχουργού Μιχάλη Μπουρμπούλη και του νέου συνθέτη Φίλιππου Περιστέρη («Επύλλια», «Τραγούδια για βραδινούς δέκτες»)! Τα 11 τραγούδια του δίσκου δεν υμνούν τους αγίους της εκκλησίας αλλά την αγιοσύνη των Κυριακάτικων στιγμών και των καθημερινών ανθρώπων.


Ο στίχος κουβαλάει μια υπόγεια αντιεξουσιαστική διάσταση: «να με φιλάς ερωτικά / και να μη λες ‘ευχαριστώ’ / στα γκρίζα περιπολικά» («Ανατροπές»), «αν θα μας λείψει η φαντασία / ποιος θα δικάσει την Εξουσία;» («Πανικός»). Ο Μπουρμπούλης υπογράφει ένα μίγμα μελαγχολίας, ταξιδιάρικης διάθεσης, ερωτισμού και πολιτικοποίησης που απευθύνεται σε υποψιασμένους ακροατές. Ο Περιστέρης σεβάστηκε τη στιχουργική πολυμορφία και παρέδωσε μελωδίες ευδιάκριτες αλλά απομακρυσμένες από τη λογική του σουξέ, και ενορχηστρώσεις πλούσιες και πρωτότυπες. Ξεχώρισα τα τραγούδια «Ταξιδεύεις πάντα μόνη», «Έρχεσαι νύχτα» και «Τα μέταλλα και τα χαρτιά» που ερμηνεύει η Ελένη Οικονόμου - απλή συνωνυμία με τον υπογράφοντα. Η δραματικότητά τους βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την κάπως ανέμελη, easy listening αίσθηση των τραγουδιών που ερμηνεύουν οι έτεροι ερμηνευτές Βαγγέλης Δούβαλης, Μαρίνα Σάτι και Λάκης Χαλκιόπουλος - που επιμελείται και τον ήχο.


Από αυτό το σημείο μέχρι την προμετωπίδα «η ανατροπή άρχισε» του εξωφύλλου υπάρχει μία απόσταση. Κανένα από τα καλαίσθητα τραγούδια δεν είναι προορισμένο να περιγράψει τα μεγάλα νοήματα μπαίνοντας ταυτόχρονα στα στόματα των πολλών. Συμφωνώ, δηλαδή, με τον μετριόφρονα Μπουρμπούλη ότι ο δίσκος: «είναι μια προφητική προσπάθεια ανήσυχου ανθρώπου, αλλά δεν σημαίνει ότι φτάνει στα ύψη ο στίχος να ανατρέψει το δεδομένο και να πάμε σε ένα νεότερο και αφυπνιστικό» (περιοδικό «Όασις»). Επίσης, εξαιρετικά άνισες είναι οι ερμηνείες, όπου ξεχωρίζει με διαφορά αυτή της Ελένης Οικονόμου από τις υπόλοιπες. Η ανατροπή απαιτεί άλματα, ενώ στο δίσκο συναντάμε βήματα - προς τη σωστή πάντα κατεύθυνση. Χωρίς ανατροπές λοιπόν το «Κυριακοδρόμιο», αλλά με όμορφα τραγούδια ώστε να αποτελέσει μια ευχάριστη συντροφιά για αφόρητα πληκτικές Κυριακές, και όχι μόνο.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: