Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Για το "Let it Beatles" των Βαγγέλη Μπουντούνη και Μάρως Ραζή




ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΝΗΣ - ΜΑΡΩ ΡΑΖΗ
LET IT BEATLES
LYRA

Στον Βαγγέλη Μπουντούνη, τον γνωστό Έλληνα κιθαριστή και συνθέτη, η στήλη έχει αναφερθεί εκτεταμένα στο παρελθόν. Ο ίδιος τοποθετεί ως εξής τις απαρχές αυτού του δίσκου: «Μια φορά κι έναν καιρό, το 1966, συμμετείχα κι εγώ σ' ένα από τα αναρίθμητα συγκροτήματα εκείνης της συναρπαστικής εποχής, που προσπαθούσε κι αυτό - όπως κι όλα τα υπόλοιπα - να παίξει "με το αυτί" τα τραγούδια των Beatles, σημαίες τότε μιας αληθινής μουσικής επανάστασης. Δεν καταφέραμε ποτέ να ολοκληρώσουμε με αξιοπρέπεια αυτό το "εγχείρημα" και λίγο αργότερα ακολουθήσαμε κι εμείς την αναπόφευκτη μοίρα των εφηβικών μουσικών ομάδων: Διαλυθήκαμε και καθώς ήμασταν τέσσερις, σκορπίσαμε στους τέσσερις ανέμους».

Ο δίσκος του ντουέτου Μπουντούνη - Μάρως Ραζή ηχογραφήθηκε το 1994, πρωτοκυκλοφόρησε το 1995, και επανεκδόθηκε φέτος. Περιέχει 14 γνωστά τραγούδια των Beatles - του συγκροτήματος που άλλαξε για πάντα το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα - μεταγραμμένα για δύο κιθάρες. Εκτός από ένα εξαιρετικά ευχάριστο ακρόαμα, το έργο είναι χρησιμότατο και ως δείγμα μιας υπέρβασης της διάκρισης «σοβαρής» - «ελαφράς» μουσικής, με την οποία δυσκολοχώνευτοι δάσκαλοι μεγαλώνουν γερά παιδιά σε σχολεία, ωδεία και προγυμναστήρια. Η μουσική είναι ενιαία, διαφέρει φυσικά ως προς τα χαρακτηριστικά της, αλλά τίποτα δεν μας απαγορεύει, όπως αναφέρει κι ο Μπουντούνης, «να ακούω τη μουσική του Χατζιδάκι και των Beatles με την ίδια αγάπη που πλησίαζα τα έργα του Vivaldi και του Bach». Ο δίσκος είναι πρωτότυπος, με έναν ήχο που αποπνέει φρεσκάδα, όντας ταυτόχρονα και διαχρονικός. Εξάλλου, τo εγχείρημα της μεταγραφής τραγουδιών του John Lennon και Paul McCartney για κλασική κιθάρα/ες είναι απόλυτα νόμιμο και το ξανασυναντάμε και αλλού, π.χ. στο δίσκο “Here, There and Everywhere” του διάσημου Σουηδού κιθαριστή Göran Söllscher που εκδόθηκε την ίδια χρονιά με το Let it Beatles.

Μόνη ένσταση, η τσουχτερή τιμή της επανέκδοσης (18 Ευρώ). Είναι απαράδεκτη μια τιμολογιακή πολιτική που δεν λογαριάζει ούτε οικονομική κρίση, ούτε το γεγονός ότι μια επανέκδοση έχει ελάχιστο κόστος για την εταιρεία. Τέλος, ο δίσκος κυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο, για το οποίο ελπίζω να έδωσαν τη συγκατάθεσή τους οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Υπάρχουν, βλέπετε, περιπτώσεις δημιουργών που ούτε καν τους πήραν ένα τηλέφωνο για να τους πουν ότι εκδόθηκε ξανά το έργο τους, αλλαγμένο.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

2 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα Ηρακλή! Αυτό τον δίσκο τον είχα αγοράσει τότε που πρωτοκυκλοφόρησε - είμαι μεγάλος φαν των Beatles βλέπεις. Είναι πράγματι πολύ καλός! Χαίρομαι πάντως που επιμένεις να σχολιάζεις τις τσουχτερές τιμές της Lyra (τη στιγμή που καινούργιες κυκλοφορίες της EMI π.χ. πωλούνται σαφώς φθηνότερα στο Metropolis) αλλά και τις αυθαίρετες αλλαγές στο artwork των επανεκδόσεων...

Μουσικά Προάστια είπε...

Γεια σου Μιχάλη, πράγματι ο δίσκος είναι "must" για ένα θαυμαστή των Beatles αλλά και για κάποιον που αγαπά την κιθαριστική εργασία των Μπουντούνη-Ραζή.

Όσο για τα υπόλοιπα, προφανώς και πρέπει να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα, όπως σχολιάζουμε και τα καλώς κείμενα!