Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα


(φωτογραφία: "Παράγκα", Μαρία Καζαμία, www.digital-camera.gr)


Όλη η Ελλάδα, ατέλειωτη παράγκα
…παράγκα του χειμώνα, παράγκα της άνοιξης, παράγκα του καλοκαιριού, παράγκα του φθινοπώρου. Παράγκα και παραγκούπολη, αλλά ευρύχωρη για να χωράει όλες τις μικρές παράγκες. Δεν χωράει μόνο την ελληνική ποδοσφαιρική διαιτησία (η οποία χθες οργίασε αφήνοντας με εννέα παίκτες τον ΠΑΟΚ για να βεβαιωθεί ότι θα προκριθεί ο Ολυμπιακός στο Κύπελλο Ελλάδος). Χωράει πολλά περισσότερα. Υπουργεία, γραμματείες, τους ιερούς και όσιους πατέρες της εκκλησίας μας, τα τιμημένα σώματα ασφαλείας, την ευγενή τάξη των επιχειρηματιών μας, την ακόμα ευγενέστερη τάξη των διανοουμένων τους – γιατί δικοί τους είναι, δικοί μας πάντως με τίποτα -, την πάντα τυφλή δικαιοσύνη μας, τα μέσα ενημέρωσης που προσφέρουν αλόγιστα τροφή πνευματική τεμαχισμένη σε παραθυράκια, την κοινωνία των πολιτών, τις φυλακές, τις πολεοδομίες, τα προγυμναστήρια. Περιλαμβάνει εμάς τους ίδιους δηλαδή, κάθε έναν από μας. Μην σας παρασύρει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, όταν χτίζουν φυλακές σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας λέξη, τότε είναι προφανές ότι δεν μπορείς να δραπετεύσεις. Δεν μιλάω για τη μικροαστική δραπέτευση του μυαλού (αυτή δεν πρέπει να μας αφορά, ένα βόλεμα είναι και αυτή, ένα χρυσωμένο χαπάκι), αλλά για την αληθινή, την υλική δραπέτευση της ζωής μας. Τέτοια, δεν μπορεί να υπάρξει μέσα σε μια κοινωνία φυλακισμένη.

Έβλεπα χθες στο ίντερνετ τριάντα χιλιάδες κόσμου να πανηγυρίζουν στο γήπεδο, σε ένα παιχνίδι και ένα αποτέλεσμα εμφανώς αλλοιωμένο, όπως το προηγούμενο και όπως και το επόμενο, και σκεφτόμουν τη ζωή μας. Μια ζωή ελεγχόμενη, όπου ακόμα και η πιο αθώα έκφανση της, π.χ. να δεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα βρε αδερφέ, υποτάσσεται σε ένα πλέγμα εξουσιών και συμφερόντων και γεγονότων που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα. Γι’ αυτό φοβάμαι, και πολύ μάλιστα. Φοβάμαι περισσότερο γιατί εκείνοι που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει να μας βγάλουν από την παράγκα, είναι εκείνοι που έχουν χωθεί περισσότερο σ’ αυτή. Είναι εκείνοι οι διαφημιστές (επαγγελματίες παραγκοποιοί δηλαδή) που αφού γράψουν το άρθρο τους υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπου θα γράψουν το επόμενο υπέρ του Στέφανου Μάνου και του κόμματός του και της ανάγκης ιδιωτικοποίησης των πάντων, ώστε εκτός από τις παράγκες μας να πεθαίνουμε και στους δρόμους σε περίοδο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης! Είναι επίσης εκείνοι οι γκουρού της Αριστεράς και της επανάστασης που έχουν αθλητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και αθλητικές εφημερίδες για να γράφουν ότι δεν υπάρχει παράγκα, για να προσπαθούν να πείσουν το ποιμνίο τους ότι πράγματι έπρεπε να πάρει κόκκινη ο Σαριέγκι και πράγματι ήταν οφσάιντ ο Κλέιτον, βγάζοντας οι ίδιοι κόκκινη κάρτα στην ιστορία και την έννοια της Αριστεράς και αφήνοντας οφσάιντ όλους και όλες όσες αγωνίζονται για έναν κόσμο δίχως παράγκες. Γιατί, βεβαίως, αγαπητέ μου αθλητικογράφε, αν δεν μπορείς τώρα να αντισταθείς στα συμφέροντα του αρχι-παραγκοφύλακα «Προέδρου», αν δεν μπορείς τώρα να κρατήσεις ανοιχτά τα μάτια και το στόμα σου μπροστά στην αδικία που σχετίζεται με μια μπάλα, πώς θα με πείσεις ότι μπορείς να παλέψεις για την αδικία που σχετίζεται με πράγματα μεγαλύτερα, με την εργασία, με την παιδεία, με τη ζωή;

Όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα λοιπόν, και δεν μας σώζουν ούτε οι αιτήσεις για τη Γερμανία που τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος στη δική του «Παράγκα». Δεν σώζουν πια οι Γερμανίες, αρχι-παράγκες οι ίδιες, μητροπόλεις της παράγκας, καθότι τα τηλέφωνά τους (Ζίμενς κατά προτίμηση) κάνουν πια παράσιτα.

Και το τραγούδι; Όσο παραγκοποιημένο και να είναι το ίδιο, νομίζω ότι σε τέτοιες εποχές κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο επιβιώνω και το ζω. Οπότε, για μια φορά, ας μείνει απ’ έξω.
ηρ.οικ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου διαφωνώ καθέτως..

το προηγούμενο αποτέλεσμα ΠΑ0-ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ: 2-3

εκπροσωπεί την αμεροληψία και την αξιοκρατία της Ελλάδας, πάνω από ονόματα και δια-μεσολαβητές.

Παρακαλώ να "κατεβεί" αμέσως το βλάσφημο σημερινό σας κείμενο.

Ο "κουμπάρος"
Σπύρος

Μουσικά Προάστια είπε...

Ορίστε, δεν πρόλαβε να ανέβει κείμενο και άρχισαν οι ωμές παρεμβάσεις βίας και νοθείας από τα γνωστά παράκεντρα εξουσίας πλησίον του γηπέδου Καραϊσκάκη...
Γεια σου κουμπάρε!

ΥΓ: Την Τρίτη έχω Champions League...

ένας στρατολάτης είπε...

Είκοσι μέρες έχω να σερφάρω στα μπλογκς και τα Μουσικά Προάστια έριξαν ποδοσφαιρικό θέμα!!!!!

Μουσικά Προάστια είπε...

Α, καλά, κάτσε να δεις τι έχει να γίνει μόλις πρασινίσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ... Γεια και χαρά!