Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

"Μουσική και τραγούδια για το θέατρο", της Ελένης Καραΐνδρου





Ελένη Καραΐνδρου

«Μουσική και τραγούδια για το θέατρο»

Μικρή Άρκτος




Η πρόσφατη συλλεκτική έκδοση με μουσική και τραγούδια της κορυφαίας Ελληνίδας συνθέτριας για το θέατρο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η μουσική της άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ήχο και την εικόνα. Η μελωδική της γραφή σε μία περίοδο αποδόμησης και κακομεταχείρισης της μουσικής γλώσσας έχει το χάρισμα της αμεσότητας στην έκφραση, ενορατική ποιότητα και δυναμική πρόσβαση στα βαθύτερα συναισθήματά μας. Μας υποβάλει τις μουσικές της ιδέες, μας γοητεύει και ορίζει το μηχανισμό της ευφορίας ή της λύπης στο ψυχισμό μας. Δεν είναι υπερβολή, μόνο η καλή μουσική μπορεί να αλλάξει τη διάθεση μας, πόσο μάλλον όταν μαζί με τη μουσική έχεις και ένα σπάνιο αρχείο ηχογραφήσεων. Πρόκειται για ανέκδοτες μουσικές και τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου, για το θέατρο.

Σε ένα έξαιρετικά επιμελημένο βιβλίο με δύο CD παρουσιάζονται οι συνεργασίες της με 5 κορυφαίους σκηνοθέτες: Λευτέρη Βογιατζή, Ζiλ Ντασέν, Αντώνη Αντύπα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλη Παπαβασιλείου, για 12 θεατρικά έργα μεγάλων συγγραφέων: Πίντερ (Ο Επιστάτης), Μπέκετ (Ευτυχισμένες μέρες), Γκολντόνι (Οι αγρίκοι), Σαίξπηρ (Αγάπης Αγώνας Αγονος), Γκόργκι (Οι μικροαστοί και Το καινούργιο σπίτι), Τσέχωφ (Ο γλάρος), Τουργκένιεφ (Ένας μήνας στην έξοχή), Γκριμπογέντοφ (Συμφορά από το πολύ μυαλό), Μίλλερ (Ο θάνατος του εμποράκου), Λούλα Αναγνωστάκη (Διαμάντια και μπλούζ), Λεωνίδας Προυσαλίδης (Βαγόνι στα νερά). Στο διπλό αυτό άλμπουμ ακούμε την Τζένη Καρέζη σε μια σπαραχτική ερμηνεία του τραγουδιού «Χάθηκα μέσα στην ζωή μου» σε στίχους Λούλας Αναγνωστάκη από την τελευταία της παράσταση, «Διαμάντια και μπλουζ». Επίσης η ηθοποιός Ράνια Οικονομίδου αποδίδει υπέροχα το «Ευτυχισμένες μέρες» από το ομώνυμο έργο του Μπέκετ. Ακούγονται ακόμα η Άννα Παρλαπάνου στους Μικροαστούς του Γκόργκι, η Αρλέτα και όλος ο θίασος στο τραγούδι της λίμνης από τον Γλάρο του Τσέχωφ. Στο εισαγωγικό κείμενο του βιβλίου η ίδια γράφει: Κρατάω στα χέρια μου ένα πολύτιμο φορτίο, μια κιβωτό γεμάτη ταξίδια, όνειρα, υποσχέσεις, βλέμματα, φωνές, αγγίγματα, χρώματα, ήχους, μνήμες, χαμόγελα, αποφάσεις, δάκρυα, αποχωρισμούς, πάθη, έρωτες και θανάτους. Είναι τα δώρα μου από τις συναντήσεις μου, στο μαγικό κόσμο του θεάτρου, με έντεκα σπουδαίους συγγραφείς και πέντε κορυφαίους σκηνοθέτες, πέντε ανθρώπους ταγμένους που με εμπιστεύτηκαν και μού χάρισαν ταξίδια μοναδικά, γεμάτα εμπειρίες και συγκίνηση.

Ένα πολύτιμο δώρο, μία κιβωτός με σπάνια μουσικά υλικά, προσεχτικά επιμελημένο με την αισθητική της Μικρής Άρκτου απαραίτητο στη δισκοθήκη τη δική σας και των φίλων σας. Καλή ακρόαση.


Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Η ΕΠΟΧΗ, 22 Δεκεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: