Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Μιχάλης Γρηγορίου - Overdubbing (1984)

Αποκλειστικά από τα Μ.Π. και το κανάλι μας στο YouTube, τρία κομμάτια από τον κύκλο Overdubbing του Μιχάλη Γρηγορίου που ηχογραφήθηκε το 1984 και κυκλοφόρησε στον δίσκο "Αντιθέσεις" το 1985, μαζί με το συνοδευτικό κείμενο του συνθέτη. Τον ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του υλικού. ηρ.οικ.








OVERDUBBING



Τα τρία κομμάτια για keyboards (Ostinato, Αναζωπύρωση, Ψυχρές παραλλαγές) που περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον δίσκο ανήκουν στον κύκλο Overdubbing, έργο 38 (1984). Πρόκειται για αυτοσχεδιασμούς σε ένα ή δύο επίπεδα, που ηχογράφησα ο ίδιος στο σπίτι μου τον Απρίλιο του 1984, χρησιμοποιώντας ένα μικρό τετρακάναλο κασετόφωνο. Ανεξάρτητα από το μουσικό τους περιεχόμενο, που αφήνω τον ακροατή να το κρίνει, κομμάτια σαν κι αυτά αποτελούν για μένα απόδειξη ότι τα synthesizers μπορούν να αντιμετωπιστούν και σαν παιζόμενα όργανα, που επιτρέπουν μια αμεσότητα στη μουσική έκφραση.










Τα synthesizers, σε συνδυασμό με τα home studios, δημιουργούν στις μέρες μας νέες συνθήκες δουλειάς για τον μουσικό. Μέσα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες, που μοιάζουν με το ατελιέ του ζωγράφου, ο συνθέτης μπορεί να αναπτύσσει μια άμεση και χειροπιαστή σχέση με το αντικείμενό του και να γίνεται πλέον ο ίδιος παραγωγός του καλλιτεχνικού του έργου, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων. Μπροστά σ’ αυτά τα σπουδαία ψυχολογικά και ηθικά πλεονεκτήματα, εγώ τουλάχιστον είμαι διατεθειμένος να παραβλέψω τις διάφορες τεχνικές ατέλειες της ηχογράφησης, που οφείλονται στο χαμηλό κόστος του ηλεκτρονικού μου εξοπλισμού. Στα κομμάτια αυτά χρησιμοποίησα το Trident MK II της Korg, το Vocoder VC-10 της Korg, το Vocoder Vp-plus της Roland, το Voyetra-8 και το CP-30 της Yamaha.

Μιχάλης Γρηγορίου






Δεν υπάρχουν σχόλια: