Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ο Τελευταίος των Μερακλήδων



Δελτίο Τύπου


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΕΡΑΚΛΗΔΩΝ

Ο Τελευταίος των Μερακλήδων είναι η πρώτη ατομική δισκογραφική δουλειά του Ίωνα Πανόπουλου (μουσική και στίχοι), μετά από μακρό διάστημα απουσίας, αφ’ ότου διαλύθηκε η παλιά του μπάντα: Ομάδα ‘Κόραξ’.

Η συλλογή περιλαμβάνει δεκατέσσερα κομμάτια (εκ των οποίων ένα οργανικό), στα οποία οι δεδομένες φόρμες που μας έχουν κληροδοτηθεί από το ρεμπέτικο-λαϊκό-αστικό τραγούδι τού 20ου αιώνα, φιλοδοξούν να συνδυασθούν -σε μια διακριτικώς μεταμοντέρνα επιτελεστική προσέγγιση- με μια κάποια blues διάθεση, ενώ οι βιωματικού τύπου στίχοι, άλλοτε πραγματεύονται μελαγχολικά την ανικανοποίητη επιθυμία: ‘Θεία Άννια’, ‘Ο Μοναχικός Χιονοδρόμος’, άλλοτε σαρκάζουν την πολιτιστική-κοινωνική συνθήκη της εποχής: ‘Ρεμπέτης, Λόγω... Κρίσης’, ‘Ο Τελευταίος των Μερακλήδων’, ‘Μικροαστός εκ Φύσεως’, άλλοτε βυθίζονται με χιούμορ στην αναπόληση ωραιοποιημένων στιγμών του παρελθόντος: ‘Στα Χαρούμενα 90s’, ‘Γεροντικό Χασάπικο’, εξυμνούν το γυναικείο κάλλος: ‘Η Μαριάννα στο Τραμ’, τις απόκρυφες -και όχι μόνο- ερωτικές απολαύσεις: ‘Οι Θεϊκές Πατούσες’, ή τις αρετές τού πολύπαθου Κλεινού Άστεως: ‘Το Ζεϊμπέκικο του Παγκρατίου’ για να καταλήξουν στον υπαρξιακό συγκερασμό Aισιόδοξου-Aπαισιόδοξου με το ζεϊμπέκικο: ‘Μη Σκάψετε Τάφο για Μένα’ που ερμήνευσε ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

Η παραγωγή έγινε με ελάχιστα οικονομοτεχνικά μέσα και σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στην πολύτιμη αρωγή των φίλων που έσπευσαν να την πλαισιώσουν: Εξέχοντες μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Λίβανος στο μπουζούκι, η Χαρούλα Τσαλπαρά στο ακορντεόν, ο Θεόδωρος Αναστασίου στην κλασική κιθάρα, ο Γιάννης Νικολετόπουλος στα κρουστά, ο Νίκος Μηλιώνης στο μπάσο, ο Αλέκος Σταματόπουλος στα ντραμς, και -επί πλέον- ο Δημήτρης Κοντογιάννης, που δεν αρκέστηκε απλά στην ηχογράφηση και μίξη του ήχου, αλλά έπαιξε κιθάρα-μπαγλαμά και παρείχε αφειδώς πολύτιμες συμβουλές και ιδέες, σε σημείο που ο δημιουργός χαρακτήρισε “κανονική ακαδημαϊκή θητεία” το διάστημα της συνεργασίας τους. Ο Ι. Πανόπουλος έπαιξε μπουζούκι και ακουστική κιθάρα. Τέλος, ο Γιώργος Ματεντζόγλου (που όχι μόνο έδωσε τα δυνατά του soli στην ηλεκτρική κιθάρα, αλλά στάθηκε πολύτιμος βοηθός στα πρώτα στάδια του στησίματος της παραγωγής), δυστυχώς δεν πρόλαβε να τη δει ολοκληρωμένη, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του... Γι αυτό και αποφασίστηκε να αφιερωθεί στη μνήμη του ολόκληρος ο δίσκος.  

Τα τραγούδια ερμήνευτηκαν από παλαιόθεν συνεργάτες και φίλους του συνθέτη, με κοινούς αισθητικούς προβληματισμούς: Ο συνάδελφοι εικαστικοί καλλιτέχνες Τζίμης Ευθυμίου και Capten (Χρήστος Κωτσούλας), ο ηθοποιός Γιώργος Στεφανίδης, η Άννα Σοπιάδου, η Χαρούλα Τσαλπαρά στις β’ φωνές, ακόμη και ο ίδιος ο τραγουδοποιός (έστω με αυτή τη φωνή που έχει...). Και φυσικά, να αναφερθεί ξανά η άκρως τιμητική συμμετοχή του Δημήτρη Κοντογιάννη στο τελευταίο τραγούδι της συλλογής (όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τον πρώτο δίσκο της Ομάδας ‘Κόραξ’ ‘Η Διάπλασις των Παίδων’). Το τελικό φινίρισμα (mastering), υπογράφει ο Γιάννης Βάλβης.

Τέλος, η παραγωγή και το συλλεκτικό c.d. ‘ντύθηκε’ εικαστικά με τα καίρια σχέδια- σχολιασμούς τής Σοφίας Κοψίδου σε κάθε τραγούδι, τη φωτογραφία εξωφύλλου της Catherine L., και την τελική γραφιστική επιμέλεια της Αλίρας Καλογερά.

Ο Τελευταίος των Μερακλήδων - Παράρτημα

Ο δίσκος στο Youtube:

Επίσης κυκλοφορεί σε υψηλή ανάλυση, στις παρακάτω ψηφιακές πλατφόρμες:
▶iTunes:
▶Amazon:
▶Google Play:
▶Spotify:
▶Deezer:
▶Tidal:


ΣΗΜ: Η παραγωγή κυκλοφόρησε διαδικτυακά το καλοκαίρι του 2018. Εντός του Φθινοπώρου 2018, τυπώθηκε και σε υλική μορφή (συλλεκτικό c.d - περιορισμένος αριθμός, περ. 150 κομμάτια) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: